1996: onze bijdrage aan Olympisch goud

We schrijven 1996.

Rowdow was gelukkig met de nieuwe, ultralichte acht, de Taegerwillen.

Het was ook bekend in de Nederlandse roeiwereld dat Empacher een nieuwe boot geleverd had, met wat nieuwe materialen en een kilo of 5 minder gewicht. Empacher, hofleverancier voor alle Olympische boten in Nederland maakte daar ook graag reclame mee.

Dat leidde wel tot commentaar van studenten ploegen, vooral bij de Head, “zo’n mooie boot, voor zulke oude kerels”…zonde!

Toen kregen wij, na de Head van 1996, een telefoontje van René Mijnders, coach van de eerste en enige echte Holland Acht, jawel met Rienks en Florijn. Kon hij onze nieuwe boot lenen voor 2 maanden?

Wat was het geval?

De Olympische Spelen waren in juli 1996 in Atlanta. De Holland Acht was al meer dan 4 jaar aan het werk om de Deutschland Acht eindelijk te verslaan. In Barcelona was dat niet gelukt maar in Atlanta moest en zou het gebeuren. Hun wedstrijdboot, uiteraard ook een nieuwe Empacher, ging eind mei op transport naar Atlanta, maar de ploeg zou pas 6 weken later uit Nederland vertrekken. Waar moesten ze intussen in trainen?

Wel, de Taegerwillen paste perfect in dat plaatje. Zelfde type boot, ietsje lichter in gewicht, maar dus daarom prima om de geoliede roeimachine van de Holland Acht in perfecte vorm te krijgen voor Atlanta.

Wij vonden het goed en we voelden ons toch wel trots toen de Holland Acht superieur goud won in Atlanta, voor de Deutschland Acht en voor Rusland.

Mijnders en consorten waren uiteraard ook blij. We hadden afgesproken dat Rowdow een keer met Rienks en Florijn zou roeien, maar dat bleek toch moeilijk te arrangeren. De afstand Terneuzen-Amsterdam was te groot. Wel heeft de stuurman van de Holland Acht, Jeroen Duyster, de Rowdow acht een keer gestuurd bij een bedrijfsachten wedstrijd in Rotterdam. Was ook leuk.

Het enige minpuntje: we kregen een boot te leen, om te gebruiken in de tijd dat de Taegerwillen door de Holland Acht gebruikt werd. Dat werd de “Pink Elephant”, ik dacht van Laga.

Verschrikkelijk wat een boot, er viel niet in te roeien. Wat waren we blij dat de Taegerwillen terugkwam.

DE Pink Elephant heeft nog een tijdje rondgevaren op de Nederlandse roeiwateren. Bij wedstrijden meestal achter in het veld. Hopelijk is hij intussen gerecycled tot bermpaaltjes

Naar overzicht