Vereniging

Roeien in Zeeuws-Vlaanderen

De RV Zeeuws-Vlaanderen is opgericht in 2022 en komt voort uit de in 1987 opgerichte roeivereniging RowDow. We zijn de enige roeivereniging in Zeeuws-Vlaanderen en hebben onze thuisbasis aan de noordwestelijke oever van de Otheense Kreek in Terneuzen:  absoluut één van de mooiste roeiwateren van Nederland. De Otheense Kreek is omringd door natuur, vrij van scheepvaart en biedt ons fraai en rustig roeiwater dat zich uitstrekt over 5 kilometer.

We roeien het hele jaar door, alleen vorst en storm (harder dan windkracht 6) kunnen onze boten aan de wal houden. Vaste roeimomenten zijn zaterdag- en zondagochtend (zomer en winter) en woensdag- en donderdagavond (zomer). Ervaren roeiers kunnen ook hun eigen trainingen plannen. Daarnaast doen we regelmatig mee aan toertochten en wedstrijden. We zijn een kleinschalige vereniging met veel aandacht voor gezamenlijk sporten en gezellige activiteiten.

Onze vereniging is toegankelijk voor iedereen vanaf 14 jaar. Een maximum leeftijd is er niet want je bent nooit te oud om te (leren) roeien. Enige voorwaarde is dat je kan zwemmen!

Geschiedenis
In 1987 werd onder de vlag van de personeelsvereniging van Dow Benelux B.V. de roeivereniging RowDow officieel opgericht. De eerste stap hiervoor werd genomen in 1985 na een toevallige ontmoeting tussen Jan Adriaans, oud-roeier van de Eindhovense Studentenroeivereniging Thêta, en Lex Mullink, oud-roeier van het Delftse Laga en winnaar van Olympisch brons op de Spelen van 1964 in Tokio. Deze 2 Dow-collega’s waren het er snel over eens dat de Otheense Kreek een prima roeiwater zou zijn en dat het jammer was dat er geen roeivereniging in Terneuzen bestond. Beiden bleken ook veel oud-roeiers in hun kennissenkring te hebben en zo ontstond het plan een nieuwe vereniging op te richten. De naam verzinnen was eenvoudig: RowDow!

Lex regelde de zaken bij de nationale bond (KNRB) en haalde ander verenigingen over wat overtollig materiaal ter beschikking te stellen aan de start-up. Jan ging aan de slag met de te realiseren voorzieningen. Met veel hulp van o.a. de gemeente Terneuzen, PV Dow, bedrijfsschool Bemetel en de onderhoudsdienst van Dow werden, met een minimum aan budget, een loods en steiger neergezet. Het was in die beginjaren een Spartaans onderkomen zonder stroom en water maar de roeivereniging kon van start en de club werd in 1987 in bijzijn van de toenmalige voorzitter van de KNRB officieel geopend.

Het ledenbestand bestond al die jaren uit personeelsleden van Dow aangevuld met gastroeiers uit de regio. Doordat in de loop der jaren een steeds groter deel van de leden geen werknemer van Dow was, is in goed overleg met de personeelsvereniging besloten dat de roeivereniging als algemene club verder zou gaan. En zo werd in 2022 de RV Zeeuws-Vlaanderen opgericht.

Botenbestand
We hebben een breed aanbod aan boten dat genoeg keus biedt aan de beginnende en ervaren roeier alsook aan de  toer- en wedstrijdroeier.  Er is een wherry, een C1, C2, C3 en C4.  Qua glad materiaal is er de keuze uit een 2-, een Douglas 2x, een 4x, een Empacher 4 en een Empacher 8 en diverse skiffs. Kijk voor meer informatie bij ” materiaal”.

Locatie Botenloods
De botenloods bevindt zich in  Terneuzen aan de noordwestelijke punt van de  Otheense Kreek. Vanaf de Rooseveltlaan neem je de afslag naar de camperplaatsen. Aan het einde van de weg neem je de gravelweg linksaf, je ziet onze loods dan voor je liggen. Op het gras voor het hek kan je parkeren.

Clubkleding
Voor clubkleding en overige roeikleding- en spulletjes kan je terecht in onze webshop https://www.roeigoed.nl/rv-zeeuws-vlaanderen/c1832

Vertrouwenspersoon
Iedereen die binnen onze vereniging misstanden tussen personen en/of ongewenst gedrag signaleert of daar hinder van ondervindt, kan dit met de vertrouwenscontactpersoon bespreken. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, probeert een helder beeld te krijgen van de problematiek en denkt mee/ adviseert over een mogelijke aanpak of oplossing. Onze vertrouwenspersoon is per mail bereikbaar via vertrouwenspersoon@rvzeeuws-vlaanderen.nl

Ons AVG-beleid vind je AVG Privacy RVZV 2024