2000: vuurwerk op de Bosbaan

We schrijven zaterdag 13 mei 2000. Rowdow stond ingeschreven voor de Koninklijke Holland Beker op de Bosbaan. Het Nederlands elftal speelde die zaterdagmiddag de halve finale in het EK voetbal tegen Denemarken. Een peuleschilletje. Toch? We keken al uit naar de finale. Een herhaling van 1988 lag al op ons te wachten.

In elk geval, de acht van Rowdow moest de voetbalwedstrijd missen.

Wij hadden onze eigen wedstrijd, ook min of meer op het wereldtoneel. De bedrijfsachten wedstrijd over 1000 meter met een voorwedstrijd op zaterdag en de finale op zondag. De achten roeiden voorafgaand aan het hoofdnummer, de prestigieuze Holland Beker voor skiffeurs. Drie heats met 6 ploegen, de snelste 6 naar de finale. Pure nostalgie en jeugdsentiment voor de oud-wedstrijdroeiers in de Rowdow ploeg.

Rowdow roeide fenomenaal, een tijd van 3min10sec. “Het” liep geweldig. Echt fantastisch. De tijd staat nog steeds als Rowdow record op 1000 meter. De ploeg was helemaal euforisch.

We kwamen als 7de uit de voorwedstrijd. Helaas net 1 seconde te weinig voor de finale op zondag.  Dat kwam overigens wel goed uit want wij hadden nergens op gerekend. Iedereen zou ‘s avonds weer gewoon teruggaan naar Zeeuws-Vlaanderen en had al hele andere plannen voor zondag. We waren net ietsje trager dan Akzo, ABNAmro, Fokker en nog een paar van die ploegen. Namen ben ik vergeten. We waren allemaal onder de indruk van onze prestatie en heel blij met onszelf.

Na het afriggeren, douchen enzovoort bleek dat Nederland met 2-0 te pakken was genomen door de Denen. Jammer, geen finale, maar het kon ons niet deren.

Er sijpelde ook wat nieuws binnen over vuurwerk in Enschede. De eerste berichten deden denken aan een wat uit de hand gelopen jaarwisseling spektakel. Een grapje dat het vuurwerk wel paste bij onze prestatie en dat het ter onzer ere was kon er ook nog af. Tot de grote klap kwam en hele stadswijken plat gingen en er doden vielen. Dat was toch wel heftig. Gewoon een ramp. Geen grapjes meer.

Maar, wat voor ons nog altijd werkt, als de vuurwerkramp ter sprake komt, of voetballen tegen Denemarken, wij herinneren vooral onze eigen sublieme wedstrijd op die zaterdag in mei 2000.

Naar overzicht